Προς διαφόρους λάτρεις του Μνημονίου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει γύρω σας.
Οι φοιτητές ανησυχούν, οι διδάσκοντες ή δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν το διδακτικό τους έργο - γιατί έχουν πάψει να πιστεύουν σ' αυτό - ή εγκαταλείπουν τις όποιες ερευνητικές δραστηριότητες κρατούσαν με νύχια και με δόντια γιατί, κι η πενιχρή χρηματοδότηση που υπήρχε, εξέλιπε και αυτή. Αν δεν βλέπετε τι συμβαίνει στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, τότε ή δεν έχετε την ικανότητα της παρατήρησης (άρα δεν έχετε θέση στον ακαδημαϊκό χώρο) ή απλώς θεωρείτε και το διδακτικό και το ερευνητικό έργο ασήμαντα (οπότε πάλι δεν έχετε θέση στο χώρο μας).

Είναι δε χαρακτηριστικό - και δε διστάζω να σας το πω κατάμουτρα - ότι όλοι εσείς που είστε ακραιφνείς υπερασπιστές του "εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πανεπιστημίου" - αποτελούσατε πάντα την ομάδα εκείνη που κοίταζε πως θα αναρριχηθεί, με πενιχρά επιστημονικά προσόντα και εξαιρετικά αμφίβολης αξίας επιστημονικό έργο. Βέβαια, κυνηγούσατε πάντα τις υψηλές χρηματοδοτήσεις, με γνωριμίες, φιλαράκια, κολλητούς κλπ., τα γνωστά δηλαδή, που τώρα καταγγέλλετε ότι μας έφεραν ως εδώ. Και κατακεραυνώνετε όσους σήμερα δεν συμπαρατάσσονται μαζί σας ότι "δεν θέλουν να αλλάξει το Πανεπιστήμιο", ότι "δεν θέλουν να ξεβολευτούν", ότι "έχουν συναλλαγές με τους φοιτητές" και είναι "διαπλεκόμενοι". Εσείς οι ίδιοι, που υπήρξατε μαιτρ της διαπλοκής, χαμερπείς, επιστημονικά ανεπαρκείς (για την ακρίβεια: δυσφήμιση της έννοιας της επιστημονικότητας), που πάντα ψάχνατε πολιτικές "άκρες" για να καταφέρετε την αναρρίχησή σας, γνωρίζοντας καλά ότι, ακαδημαϊκή επάρκεια για να υποστηρίξετε τις καρέκλες που κυνηγούσατε, δεν είχατε. Εξάλλου, μια προσεκτική, διεισδυτική, δηλαδή επιστημονική ματιά στο (φερόμενο ως) επιστημονικό σας έργο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές: είσαστε πάντα το αντιπαράδειγμα σε σχέση με τις έννοιες "επιστήμη",  "ακαδημαϊκότητα", αλλά και "γνώση" και "διδασκαλία". Γνώσεις πασαλείμματα, καμιά αμφιβολία για την αυθεντία σας (η βάση του ...λαχαναγοριτισμού στην Επιστήμη), και πάντα, καμιά ενημέρωση για τις νεώτερες εξελίξεις στον τομέα σας. Πιστεύετε ότι "το διάβασμα" είναι για τους φοιτητές.

Φταίμε κι εμείς βέβαια, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Σας ανεχτήκαμε, κάποιοι σας ψήφισαν κιόλας για να μονιμοποιηθείτε ή να εξελιχθείτε, στη βάση μιας απαράδεκτης νωθρότητας και τζάμπα καλωσύνης, λέγοντας "έλα μωρέ άστον, ας μονιμοποιηθεί, στο κάτω-κάτω ο πρώτος είναι?" και "ας μη γίνω εγώ κακός με τον άνθρωπο - μια δουλειά θέλει". Κι έτσι, σιγά-σιγά, οι λαχαναγορίτες γίνατε αρκετοί - όχι πλειοψηφία ευτυχώς (όχι ακόμα), αλλά αρκετοί σε κάποιες περιπτώσεις ώστε να παίξετε το παιχνιδάκι της Διαμαντοπούλου: παιχνίδι πάνω στους συναδέλφους σας, αλλά - κυρίως - παιχνίδι πάνω στους φοιτητές μας.
Στα παιδιά που έρχονται για να γίνουν επιστήμονες, και βρίσκουν παγωμένες αίθουσες, ανεπάρκεια συγγραμμάτων, αμφιβολία για το  μέλλον τους και το μέλλον του τμήματός τους. Και βέβαια, παιχνίδι στην πλάτη των οικογενειών τους, που χρυσοπλήρωσαν το φροντιστήρια, σε κάποιο αδελφό/ή που ίσως δεν θα σπουδάσει για να σπουδάσει ο μεγαλύτερος/η, και στους γονείς που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν χρήματα από αυτά που δεν έχουν... Δεν σας κατηγορώ για το έγκλημά σας απέναντι στη Επιστήμη την ίδια, γιατί δεν θα το καταλάβετε οπότε απαλλάσσεστε με βάση το ακαταλόγιστο (δηλαδή σαν άσχετοι).

Αλλά να ξέρετε ότι σας παρακολουθούμε. Όλοι σας παρακολουθούμε.
Ρωτάτε αν σας απειλώ; Βεβαίως σας απειλώ, ξεκάθαρα σας απειλώ.
Σας παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις δραστηριότητές σας σ' αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που το μνημόνιο έχει δημιουργήσει στην πατρίδα μας. Κι όταν η καταιγίδα αυτή λήξει, μέσα στα ερείπια που θα έχει προκαλέσει - γιατί αν διαβάζατε πότε-πότε θα ξέρατε ότι αυτή ήταν πάντα η κατάληξη τέτοιων εγχειρημάτων - θα υπάρξει απαγγελία κατηγοριών, μη γελιέστε. Και θα δικαστείτε.

Μάλιστα, θα δικαστείτε με βάση τη νομοθεσία που ήταν σε ισχύ την ώρα που διαπράξατε τα σχετικά αδικήματα. Όχι, δεν μιλάω για "εγκλήματα γνώμης", όπως ίσως θα σας βόλευε να πιστεύετε - καθόλου. Μιλάω για συνεργασία με όσους κατέλυσαν το Σύνταγμα της χώρας.
Αν δεν θυμόσαστε (που να θυμόσαστε πλέον μέσα στο προσωπικό σας Alzheimers), όταν αναλάβατε τελικά υπηρεσία, με άφθονο γλύψιμο, παρακάλια, διασυνδέσεις και τα σχετικά, ορκιστήκατε πίστη στο Σύνταγμα της χώρας. Αυτό που τώρα κάποιοι - με την επιθετική συνέργειά σας - καταπατούν.
Κι ίσως σας διαφεύγει ότι η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, δεν αφήνει στη διακριτική σας ευχέρεια την υπεράσπισή του. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι υποχρεούστε στην με κάθε μέσο αντίσταση εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει βίαια.
Υποθέτω ότι το θεωρείτε μια τυπική φράση, ένα "απολίθωμα" ίσως, υπόλειμμα άλλων εποχών. Δεν καταλάβατε μάλλον: οι "άλλες εποχές" είναι τώρα. Και πήρατε σαφή θέση, όπως κι εμείς άλλωστε.
Χαρείτε λοιπόν τις μέρες της αμφίβολης δόξας σας και της δικαίωσης της αβελτηρίας σας.
Γιατί, σας το ξαναλέω: σας παρακολουθούμε. Και, μπορεί να σας λυπηθήκαμε ως μέτριους, ανεπαρκείς και ολίγιστους, αλλά ως εξουσιαστές μιας παράνομης εξουσίας δεν θα συναντήσετε κανένα έλεος. Θα λογοδοτήσετε, μην έχετε καμιά αμφιβολία.

Επαναλαμβάνω: σας παρακολουθούμε.

Υ.Γ. Τρέξτε τώρα να κλαφτείτε πάλι στον Μανδραβέλη, τη Διαμαντοπούλου και όποιον άλλο έχετε για πάτρωνα. Πάντα με πάτρωνες λειτουργούσατε, και τώρα ελπίζετε ότι επιτέλους, θα γίνετε πάτρωνες εσείς οι ίδιοι. Άντε μπράβο - ακόμα εδώ είστε;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υποστράτηγος ε.α. Ράμπο

Ο Λάζαρος

Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε